Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi | Kapadokya Üniversitesi
siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?

Siyaset Bilimi ile Kamu Yönetimi, birbirleriyle yakın ilişkili iki alandır. Bu alanlar, siyasal ve yönetsel konuların bilimsel açıdan incelenmesiyle ilgilidirler. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, siyasal sistemde kaynakların ve değerlerin dağılım süreçlerini konu edinmektedir. Bölümün akademik açıdan incelediği konular bir taraftan güç, otorite, meşruiyet, sosyal sınıf, toplumsal cinsiyet, etnik yapı ve siyasal katılım gibi alanları kapsarken, diğer taraftan devlet, hükümet, siyasi partiler, baskı grupları ve uluslararası örgütler gibi kurum ve yapıları içermektedir. Bölüm, siyasete, tarihe, okumaya, Dünya ve Türkiye’deki gelişmeleri sorgulamaya, yorumlamaya meraklı öğrencilere uygundur ve çok çeşitli alanlarda çalışma imkânı verir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?

Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Siyasal Antropoloji, Siyaset Sosyolojisi, Kamusal Akıl Stüdyosu gibi özel içerikli dersler, etkileşimli olarak, konuk konuşmacılar ve alanlarında uzman öğretim görevlilerince verilmektedir. Bölümde, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili kavramlar hem Türkçe hem İngilizce olarak öğrencilere aktarılmaktadır. Bu sayede mezunlarımız önemli kavramlarla ilgili literatürü iki ayrı dilde yakından takip edebilmektedir. Ayrıca Binicilik Eğitimi, Kültürel Tercihler Yönetimi, Güzel ve Etkili Konuşma, Medya Psikolojisi gibi dersler öğrencilere seçmeli olarak sunulmakta, bu sayede öğrencilerin sosyal ve kültürel alanda gelişimlerinin önü açılmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü mezunları, idari yargı hâkimi, idari savcı, Danıştay ve Sayıştay’da uzman, Devlet Planlama Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklar, yerel yönetimlerin farklı birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, finans kurumları ve bankalarda orta ve üst düzey yönetici olarak çalışabilmektedirler. Aynı zamanda, pek çok özel kurumda üst düzey yönetici, genel müdür gibi pozisyonlarda istihdam imkânı bulunmaktadır. Ayrıca mezunlar, üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilir, araştırma/öğretim görevlisi olabilirler.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde Hangi Dersler Var?

Siyaset Bilimi ile Kamu Yönetimi Bölümümüzde ilk akademik yılda, alanla ve akademiyle ilgili temel dersler verilmektedir. Diğer üniversitelerin ders programlarında yer almayan, Zaman ve Proje Yönetimi, Temel Mantık Bilgisi, Matematik ve İstatistik, Bilim Tarihi ve Felsefesi, Beşerî Coğrafya, gibi özelleştirilmiş derslerin yanında, Araştırma Yöntemleri, Temel Bilgi Teknolojileri dersleri bulunmaktadır.

Bölümümüzü benzer bölümlerden farklılaştıran en önemli dersler, Siyaset Psikolojisi, Türkiye’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, iki dönem halinde verilen ve konuk konuşmacıların sunumlarından oluşan Kamusal Akıl Stüdyosu, Türkiye’nin Siyasi Yapısı, Siyasal İdeolojiler, Türk Demokrasi Tarihi (I ve II) ve Bitirme Projesi’dir. Bunun yanında Binicilik Eğitimi, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Kültürel Tercihler Yönetimi, Güzel ve Etkili Konuşma gibi seçmeli dersler de öğrencilere sunulmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

• Liderlik vasıflarına sahip olmak,
  • Sosyal ve kültürel iletişim becerilerine sahip olmak,
  • İletişimi kuvvetli olmak, güçlü insan ilişkileri kurabilmek,
  • Tarihe, sosyolojiye, siyaset ve güncel gelişmelere meraklı olmak,
  • Okumayı, araştırmayı ve dinlemeyi sevmek,
  • Sorunlara çözüm odaklı yaklaşabilmek,
  • İş organizasyonu yapabilme kabiliyetine sahip olmak,
  • Temsil yeteneğine sahip olmak,
  • Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak gerekmektedir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Puan Türü: EA

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Eğitim Dili: Türkçe

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Eğitim Süresi: 4 yıl

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Eğitim Yeri: Mustafapaşa Yerleşkesi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2022-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2023-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları
Program Adı Kontenjan En Küçük Puan Başarı Sıralaması
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu) 5 242,49 973163
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%50 İndirimli) 34 179,88 1732704

2023 – 2024 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 39 kişidir. Bunun 5’i burslu, 34’ü %50 indirimlidir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Eğitim Ücreti

2023 -2024 akademik yılında eğitim ücreti 97.500 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.

Program Adı

Ücret

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu)

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%50 İndirimli)

48.750 TL

Burs Sistemi ve Ödeme Şekli için tıklayınız.

2023 ÖSYS Kontenjan Klavuzunda Yer Alan Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Koşul ve Açıklamaları İçin Tıklayınız