Aşçılık Programı

Aşçılık

Aşçılık Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?

Aşçılık Ön Lisans Programı, Türk ve Dünya mutfaklarına hâkim, geleneksel ve modern pişirme tekniklerini bilen, mutfak organizasyonlarında kalite ve standardizasyon, maliyet, karlılık, verimlilik, sağlık, hijyen, atık kontrolü gibi konuları uygulayan ve yöneten aşçılar yetiştirir. Aşçılık ulusal ve uluslararası çapta hem keyifli bir iş hem de yüksek gelir kaynağı fırsatı olan bir meslek olarak günümüzde önde gelen popüler meslekler arasındadır.

Kapadokya MYO

Aşçılık Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?

Aşçılık Bölümü, iki dönemi Uçhisar Sanat Yerleşkesinde, bir dönemi iş yerinde olmak üzere, yılda üç dönem eğitim vermektedir. İş yeri uygulamaları, Türkiye'nin önde gelen turizm işletmelerinde, Üniversitemizin belirlediği uygulama eğitimi programı dahilinde yürütülmektedir. İş yeri uygulamaları, öğrencilerimize, henüz okurken gerçek mutfak deneyimi kazanma, sektörde önde gelen işletmeleri ve şefleri tanıma imkânı vermektedir. Yerleşkede, üç eğitim mutfağı, bir pastacılık mutfağı ve bir servis uygulama alanı bulunmakta; her öğrenciye bireysel çalışma tezgahında pratik yapma olanağı sunulmaktadır.

Aşçılık Bölümü uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Kapadokya MYO Aşçılık Bölümünün ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.

 

Aşçılık Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?

Aşçılık Bölümünden mezun olunduğunda iş olanakları; beş yıldızlı otel mutfakları, yüksek kaliteli restoran mutfakları, geleneksel lokantalar, yurt dışı iş ve ücretli staj imkanları, otel – gemi ve gemi aşçıları, şef işletmeci olarak sıralanabilir. Mezunlar ayrıca, kendi iş yerini açma fırsatı elde edilebilirler.

Aşçılık Bölümünde Hangi Dersler Var?

Kapadokya Üniversite öğrencilerin bilgi ve becerilenin geliştirilmesi ve böylelikle iş hayatında daha başarılı bireyler olmalarının sağlanması amacıyla müfredat oluşturmaktadır. Bu kapsamda Aşçılık Bölümü müfredatı da Dünya Mutfak Sanatları, Türk Mutfak Sanatları, Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri, Temel Mutfak Uygulamaları, Yiyecek-İçecek Kültürü gibi öğrencinin bilgi ve becerisini geliştirmeye yönelik derslerle güçlendirilmektedir.

Aşçılık Bölümünde Okumak İsteyenlerin Sahip Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Türk ve Dünya mutfağına meraklı olmak,

  • El becerilerine sahip olmak,

  • Yoğun ve stresli bir ortamda uzun çalışma saatlerine ayak uydurabilmek,

  • Farklı görevlere aynı anda odaklanabilmek,

  • Liderlik vasıflarına sahip olmak,

  • İş organizasyonu yapabilme kabiliyetine sahip olmak,

  • Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak,

  • Geniş bir hayal gücüne sahip olmak,

  • Ofis yerine sahada görev yapmayı sevmek gerekmektedir.

Aşçılık Bölümü Puan Türü: TYT

Aşçılık Bölümü Eğitim Dili: Türkçe

Aşçılık Bölümü Eğitim Türü: Örgün Öğretim

Aşçılık Bölümü Eğitim Süresi: 2 yıl

Aşçılık Bölümü Eğitim Yeri: Uçhisar Sanat Yerleşkesi

2 Yıllık Aşçılık Bölümünden Dikey Geçiş Sınavı ile Hangi Lisans Bölümlerine Geçiş Yapılabilir?

  • Aile ve Tüketici Bilimleri
  • Beslenme ve Diyetetik
  • Gastronomi
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları
  • Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği

Aşçılık Bölümü 2020 - ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

PROGRAM ADI

KONTENJAN

2019-ÖSYS EN KÜÇÜK PUAN

2019-ÖSYS BAŞARI SIRALAMASI

Aşçılık (Burslu)

6

298,94

415.000

Aşçılık (%50 İndirimli)

34

175,59

1.754.000

2020 – 2021 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 40 kişidir. Bunun 6’sı burslu, 34’ü %50 indirimlidir.

Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının Aşağıda Belirtilen Alan/Dallarından Mezun Olanlar, Aşçılık Programına Ek Puanları ile Yerleşebileceklerdir.

Aşçılık

Alan Kodu

Alan Adı

Dal No

Dal Adı

6003

Aile ve Tüketici Hizmetleri

-

Alanı ve Tüm Dalları

6017

Gıda Teknolojisi

-

Alanı ve Tüm Dalları

6030

Konaklama ve Seyahat Hizmetleri

-

Alanı ve Tüm Dalları

6057

Yiyecek İçecek Hizmetleri

-

Alanı ve Tüm Dalları

Aşçılık Bölümü Eğitim Ücreti

2020-2021 akademik yılında eğitim ücreti 22.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhildir.

Program Adı

Ücret

Aşçılık (Burslu)

              -

Aşçılık (%50 İndirimli)

11.000 TL 

 

Ödüllerimiz

 

Yarışma Adı

Yarışma Kategorisi

Ödül

Ödül Alan Öğrencilerimiz

7. İstanbul Gastronomi Festivali 2009

Balık Yarışması

Altın Madalya

Ebru Ünal

Pratik Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Deniz Zengin,
Ahmet Edip Ünlü,
Ramazan Can Vurar

Sebze Oymacılığı Yarışması

Bronz Madalya

Hüseyin Turhan

Ana Yemek Yarışması

Gümüş Madalya

Kadir Erkan Önyılmaz

Pratik Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Melih İçigen

8. İstanbul Gastronomi Festivali 2010

Modern Türk Mutfağı

Altın Madalya

Kemal Çağlar Deveci,
Özlem Akdoğan,
Alin İnce Efe

Ana Yemek Yarışması

Gümüş Madalya

Umut Köse

Restoran Tatlı Yarışması

Bronz Madalya

Murat Tığlı

9. İstanbul Gastronomi Festivali 2011

Pratik Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Efe Can Salar,
Merve Gül Okan,
Burcu Pars

Modern Türk Mutfağı Yarışması

Merit Madalya

Salih Şerden,
Rahmi Küçükergür,
Atay Yöndem

Baharatlı Yemek Yarışması

Merit Madalya

Zeynep Nurşen

10. İstanbul Gastronomi Festivali 2012

Modern Türk Mutfağı Yarışması

Gümüş Madalya

Banu Alkış,
Mert Yıldız,
Hasan Yasin Gökdağ

Restoran Tatlı Yarışması

Bronz Madalya

Onur Öztürk

1. Ulusal Üniversiteler Arası Aşçılık Şampiyonası 2013

Restoran Başlangıç Yarışması

Gümüş Madalya

Sibel Sarıgül

Restoran Balık Yarışması

Gümüş Madalya

Safiye Gözübüyük

Restoran Tatlı Yarışması

Gümüş Madalya

Semanur Yüksel

Restoran Makarna Yarışması

Bronz Madalya

Ahmet Can Eraslan

Restoran Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Fatih Çolak

Restoran Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Serdar Çakar

12. Kapadokya Yemek Yarışması 2013

Yöresel Yemek Yarışması

Altın Madalya

Enes Taşdemir,
Selim Kayan

12. İstanbul Gastronomi Festivali 2014

En İyi Üniversite Yarışması

Altın Madalya

Abdulkadir Hayal,
Serdar Çakar,
Selim Kayan

En İyi Üniversite Yarışması

Şampiyonluk Kupası

 

Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması

Bronz Madalya

Levent Kaya,
Bedirhan Asar,
Erencan Bağlan

13. İstanbul Gastronomi Festivali 2015

Modern Türk Mutfağı

Altın Madalya

Ceyda Kaya,
Abdulkadir Tunçer,
Osman Kurt

Yılın En İyi Üniversitesi

Gümüş Madalya

Berke İspir,
Efe Katırcı,
Barış Sarıkaya

Gençler Pratik Ekip

Bronz Madalya

Yasin Kalp,
Samet Koç,
Aytuğ Sarıbeyliler

Üniversite Düzeyi Okullar İçin Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Sibel Sarıgül

Üniversite Düzeyi Okullar İçin Pizza Yarışması

Gümüş Madalya

Alican Kemancı

Üniversite Düzeyi Okullar İçin Aşçı Restoran Tatlı Tabağı

Bronz Madalya

İbrahim Kankaya

Yılın Altın Genç Şefi

Bronz Madalya

Toygar Verim

Alanya Altın Kepçe Yemek Yarışması 2015

Yılın En İyi Üniversitesi Yarışması

Altın Madalya

Berke İspir,
Barış Sarıkaya,
Osman Akın

Yılın En İyi Öğrencisi

Bronz Madalya

Sibel Sarıgül

Pizza

Gümüş Madalya

Fatih Cebe,
Alican Kemancı

Pizza

Bronz Madalya

Alican Kemancı

15. İstanbul Gastronomi Festivali 2017

Ana Yemek Yarışması

Altın Madalya

Özge Konar

Restoran Tatlı Yarışması

Gümüş Madalya

Özge Büyükkoç

Balık Yarışması

Gümüş Madalya

Serkan Güçlütekin

Makarna Yarışması

Gümüş Madalya

Fatma Buse Zayimler

Modern Türk Mutfağı Ekip Yarışması

Gümüş Madalya

Hasan Hüseyin Yavuz,
Murat Can Durmaz,
Burak Bayraktar

En İyi Üniversite Yarışması

Gümüş Madalya

Alper Güzel,
Recep Volkan Bilir,
Büşra Ördek

Alanya Altın Kepçe Aşçılık Yarışması - 2018

PT2-Pratik Gençler Üniversite Balık Yemeği Yarışması

Bronz Madalya

Beyza Nur Kaplan

JPT5-Pratik Gençler Üniversite Kuzu Yemeği Yarışması

Bronz Madalya

Gülsün Tektaş

JPT5-Pratik Gençler Üniversite Kuzu Yemeği Yarışması

Bronz Madalya

Ahmet Temir

PT3-Pratik Gençler Üniversite Modern Türk Mutfağı Ana Yemek Yarışması

Bronz Madalya

Mehmet Tüylü

JPT6-Gençler Üniversite Makarna-Erişte-Mantı Yarışması

Bronz Madalya

Pelinsu Kılıç

JPT6-Gençler Üniversite Makarna-Erişte-Mantı Yarışması

Bronz Madalya

Sedanur Genç

JPT8-Pratik Gençler Üniversite Yılın Altın Öğrencisi Yarışması

Bronz Madalya

Mehmet Yüşa Topuz

JPT8-Pratik Gençler Üniversite Yılın Altın Öğrencisi Yarışması

Bronz Madalya

Mustafa Türkten

Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali - 2019

Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi

Gümüş Madalya

Furkan Gözelce

Üniversite Düzeyi Pizza Kategorisi

Gümüş Madalya

Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi

Gümüş Madalya

Hazal Gök

Üniversite Düzeyi Makarna Kategorisi

Altın Madalya

Yılın En İyi Üniversitesi Kategorisi

Gümüş Madalya

Ata Toprak Tan

Blackbox Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Alkım Can Aşşık

Blackbox Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Balık Tabağı Kategorisi

Bronz Madalya

Ümit Can Demir

Yılın Altın Genç Şefi Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Balık Tabağı Kategorisi

Bronz Madalya

Atakan Özen

Üniversite Düzeyi Tatlı Tabağı Kategorisi

Bronz Madalya

Üniversite Düzeyi Tatlı Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Ayberk Girişit

Üniversite Düzeyi Ana Yemek Tabağı Kategorisi

Altın Madalya

Blackbox Kategorisi

Bronz Madalya

 
E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız