40 Yıllık Hazırlık FETÖ | Bezirhane Buluşmaları | Kapadokya Üniversitesi

40 Yıllık Hazırlık FETÖ 15 Temmuz ve Sonrası

KONFERANS: NEDİM ŞENER

Nedim Şener kimdir?

1966 yılında Almanya’da dünyaya gelen Nedim Şener üniversite eğitiminden sonra 1991 yılında Dünya gazetesinde profesyonel gazeteciğile başladı. 1994 yılında Milliyet Gazetesi’nde muhabir olarak görev yaptı. Ekonomi muhabirliğinde vergi kaçakçılığı, hayali ihracat, banka hortumlamaları, kara para aklanması konusunda uzmanlaştı. 11 Eylül saldırılarından sonra ABD’nin talebi üzerine mal varlığı dondurulan Suudi işadamlarından Yasin El Kadı ile ilgili birçok araştırma haberi ve bir de “Hayırsever Terörist” adıyla kitap yayınladı. 1994 yılından bu yana görev yapan tüm hükümetlerle ilgili yolsuzluk haberleri ve kitaplar yazdı. 2007 yılından itibaren 19 Ocak 2007’de öldürülen gazeteci Hrant Dink cinayetine odaklandı.

2007, 2008 yıllarında birçok haber ve 2009 yılı Ocak ayında “Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları” kitabını, 2010 yılı Ocak ayında da aynı konuda “Kırmızı Cuma” kitabını yayınladı. Hrant Dink’i öldüren katil Ogün Samast, 20 yıl hapis istemiyle yargılanırken, Nedim Şener bu cinayette sorumluluğu olan Fethullahçı Terör Örgütü üyesi istihbaratçı polislerin 2009 yılı Nisan ayında açtığı davalarda 32.5 yıl hapis istemiyle yargılandı. Hakkındaki suçlama ise FETÖ’cü istihbaratçı polislerin Dink cinayetinde sorumlu olduğunu gösteren “gizli belge bulmak ve yayınlamak’ olarak açıklandı. Ancak Nedim Şener 2010 yılında beraat etti. 2011 yılı Mart ayında Dink cinayetinde sorumlularını ortaya çıkardığı FETÖ’cü polislerin yönettiği Ergenekon operasyonları kapsamında komplo ile “Silahlı Terör Örgüt Üyesi” suçlamasıyla tutuklanarak Silivri cezaevine konuldu. 376 gün tutuklu kalan Nedim Şener, 12 Mart 2012 tarihinde tahliye oldu. Halen günlük Posta gazetesinde köşe yazıları yazmaktadır. Türkiye’de bir çok ödül kazanan Nedim Şener, özellikle Hrant Dink cinayeti konusundaki araştırmaları nedeniyle uluslararası ödüller de kazandı.

Nedim Şener’in adı Dink cinayeti konusunda yaptığı çalışmalar nedeniyle, 2010 yılında merkezi Viyana’da bulunan Uluslararası Basın Enstitüsü(IPI) tarafından, “Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı” listesine girdi. Bu listeye Türkiye’den daha önce öldürülen gazeteciler Abdi İpekçi ve Hrant Dink’in adı girmişti. Uluslararası PEN Yazarlar Birliği tarafından da ödüllendirilen Nedim Şener’e 2013 yılında merkezi New York’ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından da basın özgürlüğü ödülü verildi. 2015 yılında ise Almanya’nın Leipzig kentinde “Medyanın Geleceği ve Basın Özgürlüğü Ödülü” verildi.

Etkinlik Puanı: 10 (tüm programlar)