Kapadokya ve Koruma Üzerine | Kapadokya Üniversitesi

Etkinlik Türü: Konferans
Düzenleyen Birim: Program

Konuşmacı: Restoratör Mimar Aslı Özbay

Etkinlik Puanı: Mimarı Restorasyon Programı öğrencileri için 10, diğer programlarda okuyan öğrenciler için 5 puan.

Aslı Özbay Kimdir?

Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 1988’de mezun olduktan sonra 2001’de ODTÜ Mimarlık Restorasyon Bölümü’nde master çalışmasını tamamlayan Aslı Özbay, 1987 itibariyle başta Mimarlar Odası Genel Merkezi ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi olmak üzere, çeşitli alanlarda aktif roller aldı. Restoratör mimar olarak Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde saha çalışmaları yürüten Özbay, özellikle “Kapadokya’da koruma” deyince ilk akla gelen isimlerin başında yer alıyor. Özbay, 2010'dan bu yana Kapadokya'da, Uçhisar merkezli Argos Yapı'nın genel müdürü olarak, dünyada bir eşi daha olmayan Kapadokya mimarisinin gelecek kuşaklara örnek olacak çalışmalarla korunması ve restorasyonu konusunda çalışmakta. Bu çalışmalar kapsamında restoratör mimar en son olarak, Argos in Cappadocia’nın restorasyon çalışmalarıyla ortaya çıkarıp tekrar işlevsel hale soktuğu tarihi Müze Salon ve Süitler binası için 2018 XVI. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri çerçevesinde Yapı Koruma Dalı’nda ödül aldı.

Saha çalışmalarının yanı sıra, kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik çeşitli sorumluluk projelerine de imza atan Özbay’ın bu alanda gerçekleştirdiği çalışmalardan bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz:

Türkiye’de mimari alanda ilgi eksikliğinin sonuçlarını ve kaliteli ortamlarda yaşama farkındalığını anlatmak gayesiyle, NTV ekranlarında 2009’da seyirciyle buluşan “Yaşasın Mimarlık” isimli 13 bölümlü belgeselin içerik koordinatörü ve sunucusu olarak görev aldı. Bunun yanında, Argos Kültür Sanat’ın 2013’te Arkitera Mimarlık Merkezi işbirliğiyle “Bezirhane Buluşmaları” adı altında organize edilen ve 2018 itibariyle ise Argos Kültür Sanat’ın Nevşehir Hacı Bektaş-ı Veli Üniversitesi ile Kapadokya Üniversitesi işbirliğiyle düzenlediği “buluşmalar”a öncülük etmekte. Bu sayede, kendi alanında önemli çalışmalara imza atan değerli isimlerin bölgemize davet edilerek, Kapadokya'da her ay entellektüel yaklaşımların tartışıldığı bir platformun oluşturulmasına büyük katkı sağlamakta…