"Su Perisi" Kapadokya'da | Kapadokya Üniversitesi

Düzenleyen Birim: Sağlık Kültür ve Spor Birimi

Fotoğraflar ve Sunum: Atilla Alp Bölükbaşı

Etkinlik Puanı: 5

Suyun büyülü yolculuğu “Su Perisi” Fotoğraf Sunumu, 13 Aralık 2017 tarihinde saat 11.00'de Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda gerçekleştirilecektir.

Yaklaşık olarak 12 yılı aşkın yağmurların, çiğ tanelerinin, şebnemlerin yüreğinde onbinlerce damla fotoğraflayan fotoğraf sanatçısı Atilla Alp Bölükbaşı “Sabahın ilkine uyanınca su damlacıklarının sıcak gülücükleri karşılıyor beni… Küçük bitki ve çiçeklerin yanında örümcek ağlarının vazgeçilmez süsü ve mücevheratı olan su perilerinin büyüleyici dünyasına yolculuğa çıkıyorsunuz. O zengin renkli yansımalardaki farklı öyküleri dinliyorsunuz. Bu bir aşk, bir tutku, bir heyecan. Kendinizi alamadığınız bir başka dünya…” diyerek su perisine can veren duyguyu anlatıyor.

Alp Bölükbaşı yaklaşık olarak 40 yıldır fotoğrafla uğraşıyor. İyi bir fotoğraf koleksiyonuna sahip. Aynı zamanda flateli ve efemera koleksiyonları da bulunmaktadır. Karanlık oda kültüründen gelen ve henüz 13 yaşında bir çocukken siyah beyaz fotoğrafları kendi karanlık odasında tab eden Bölükbaşı, bugüne kadar 36’sı yurtiçi ve 6’sı yurtdışı olmak üzere toplam 42 fotoğraf sergisi açtı.

Bir çok fotoğraf, araştırma, biyografi kitabına çalışma yapan Atilla Alp Bölükbaşı’nın 32 yayınlanmış eseri bulunmaktadır.

Atilla Alp Bölükbaşı Kimdir?

1964 yılında Trabzon Akçaabat’ta dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Akçaabat’ta tamamladı. Küçük yaşlarda iyi bir gözlemci olarak yazmaya karşı ilgisini şiir ve küçük hikayelerle sürdürdü. Geniş hayal dünyasını dönemin dergileriyle renklendirdi. Henüz 10 yaşında iken biriktirdiği posta pulları ile başladığı koleksiyon merakını zengin bir fotoğraf koleksiyonuna çevirdi. Trabzon’a ait eski kitap, belgesel film, efhemera ve flatellileri arşivledi. Bugün binlerle anılan birikimlerini halka açık müzelerde sergilemek için çalışmalar yürütmektedir.

1977 yılında fotoğrafa duyduğu ilgiyi karanlık oda kurarak bir hobi haline getirdi. Siyah beyaz fotoğraflar çekti ve tab ederek fotoğrafla iç içe olmayı yaşamının bir parçası olarak gördü. Ortaokul yıllarında gazeteciliğe merak sardı ve belgesel niteliğinde çeşitli kitap çalışmaları yaptı. Dergilere yazılar yazdı. 1981 yılında Karadeniz Gazetesi’nde başladığı gazetecilik yaşamıyla konulu fotoğraflar çekmeye başladı. Muhabir olarak başladığı Akçaabat postası Gazetesini satın alarak üç yıl sahipliğini yaptı. Bu sırada sadece 9 sayı çıkabilen Trabzon Spor Gazetesi’nin de sahibi olan Bölükbaşı, başka gazete ve dergilerde yazılar yayınladı. Biri şiir kitabı olmak üzere bir çok kitap yazdı.

Belgesel çalışmalarına eğilen Bölükbaşı; “Medeniyetler Yolu Gümüşhane”, “Karaca Mağarası” “ Trabzon Deyince”, “Akçaabat”, “Milli Mücadele’de Trabzon”, Başarılarla Dolu 41. Yıl”, “Doğunun Masal şehri Trabzon” “Yeşil Nefes Arsin”, Trabzon Deyince/2”, “Dünden Bugüne Akçaabat”, “Hıdırnebi’den Kadırgaya Yayla Şenlikleri” , “Ortahisar”, adlı belgesel filmler yaptı. Anadolu’nun birçok yöresini gezdi ve fotoğraflar çekti. Bölükbaşı katıldığı uluslararası yarışmalarda sergilemeler kazandı ve yarışma kataloglarında eserleri yayınlandı.

Türkiye genelinde 36, yurtdışında ise Dortmund ve Paris’te olmak üzere 6 kişisel sergi açtı. Bir çok karma sergiye katıldı, dia gösterileri sundu.

Yurtiçi Sergileri: Trabzon (7), Akçaabat (7) , İstanbul (4), Ankara (5), Niğde (2) , Konya (2), Bartın, Safranbolu, Ulus (Bartın), İzmir (2), Sinop, Mersin, Kocaeli, Eskişehir

Yurtdışı Sergileri: Paris (2012), Paris - Anadolu Kültür Merkezi (2013), Paris Beauvais (2013), Paris Goussainville (2013), Paris Epinay Sur Seine (2014), Dortmund (2016)

Eserleri:

- Araştırma

Akçaabat’ta Kara Gün (1991)

Trabzon’da Kara Gece (1991)

Trabzon 91 (İsmail Topal ile)

Akçaabat Spor Tarihi (1993)

Akçaabat (1994 Haydar Gedikoğlu ile)

Trabzon’da Spor (2011 2 cilt, Veysel Usta ve Hikmet Öksüz ile)

Fotoğraflarıyla M.Zeki Sezgin

Akçaabatlı Bir Başbakan Hasan Saka (2016, Veysel Usta ile)