Tao Kanyonu: İnsan Doğada Sessizlik ve Bilgelikle Var Olur | Kapadokya Üniversitesi

Tao Kanyonu: İnsan Doğada Sessizlik ve Bilgelikle Var Olur

Başlangıç Tarihi: 01.02.2019
Saati: 18.30 - 20.00
Yerleşke: Kapadokya Yerleşkesi
Yapılacağı Yer: Kistar Hotel - Uçhisar
Bitiş Tarihi: 01.02.2019
Etkinlik Türü: Kültür-Sanat
Düzenleyen Birim: Kulüp

Tao Kanyonu:
İnsan Doğada Sessizlik ve Bilgelikle Var Olur

Pat ve Baiba Morrow

Muhteşem güzellikteki mavi gezegenimizin fiziksel ve beşeri coğrafyasının en uzak köşelerini, bu yerlerin öykülerini dinleyerek ve derin bir çevreci hassasiyet geliştirerek anlamaya çalışan iki insanın macerası... Hepimizin ilham alabileceği ve öğrenebileceği bir öykü…

1 Şubat 2019, Kistar Hotel, Uçhisar, 18:30 – 20:00

Kanadalı Pat ve Baiba Morrow, dağcı, fotoğrafçı ve film yapımcısıdır. Pat dünyanın yedi kıtasındaki en yüksek zirvenin hepsine birden tırmanmış ilk insan olarak uluslararası tanınırlığa sahiptir. Beyond Everest: Quest for the Seven Summits (Everest’in Ötesi: Yedi Zirve Serüveni) başlıklı kitabında bu sıradışı öykü anlatılmaktadır. Kendisine 1988 yılında Kanada Nişanı verilmiş, 2014 yılında ise Thompson Rivers Üniversitesi tarafından Onursal Edebiyat Doktorası payesine layık görülmüştür.

Baiba ise macera muhabirliğine katkıları ile bilinmektedir. Doğa koruma, çevre savunuculuğu ve Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri konularında eğitimsel projeler yürütmektedir.

Bu konuşmada, retro Kodachrome film fotoğraf tekniği ile geliştirilmiş egzotik görseller sunulacaktır. Dünya gezegeninin derinliklerinin zarif şekillerini, kıvrımlarını ve cezbedici güzelliklerini, Kapadokya’nın ilham verici yer şekilleri manzarasında izleyeceksiniz. "Tao Kanyonu" ifadesi aslında Amerika kıtasındaki çöllerde bulunan ve göz alıcı kaya şekillerine sahip 30 kanyonun gizemli derinliklerini anlatmak için kullanılan takma bir isimdir. Morrow'un öyküsü, kendisinin 1975 yılında bir ekiple birlikte bu kanyonların hiç bilinmeyen zarafetlerini belgelemeye karar vermesiyle başlar. O dönemde ne kılavuz kitapları, ne turlar, ne de üzerinde çalışılabilecek uydu fotoğrafları vardı. Klasik keşif ruhu ve hiç kimsenin bilmediği yerleri bulma tutkusu ekibin ilkesi olmuştu. Bu serüvende çöl yüzeyinin altında gizli doğal heykellerden ve ışık oyunlarından oluşan nefes kesici bir dünya keşfettiler. Yayımladıkları fotoğrafların hiçbirisinin yerini adlandırmamayı ve konum bilgisini vermemeyi tercih ettiler. Bu fotoğrafların kendilerinin ifade ettiği anlamların, görenleri kendi büyülü, gizemli ve şiirsel düşünce dünyalarını bulmaya davet eder nitelikte olmasının sebebi de işte budur.

Gezegenimizin güzelliğine ve keşif öykülerine hayranlık duyan herkesin ilgisini çekecek bu konuşma, bir taraftan doğal çevrenin hayal gücünden doğan rüyaları görürken, bir taraftan da vahşi doğanın güçleri, renkleri ve gizli işleyişleri karşısındaki acizliğimizi de hissedenlere de derinden hitap edecektir.

"Searching for Tao Canyon," by Pat Morrow, Jeremy Schmidt, Art Twomey.
Rocky Mountain Books, 168 sayfa, ISBN 9781771602587.

Kitap tanıtım videosu için tıklayınız.

Biyografik video için tıklayınız.

Pat ve Baiba Morrow'un Yayımlanmış Kitapları

- "Footsteps in the Clouds: Kangchenjunga a Century Later."
Raincoast Books, 154 syfa, 47 renkli fotoğraf, 9 tarihi Sella Siyah-Beyaz fotoğraf, ISBN 1-55192-226-6.

- "Beyond Everest: Quest For the Seven Summits."
Camden House, 175 sayfa, 125 renkli fotoğraf, ISBN O-920656-46-3.

- "Adventures in Photography."
Hurtig, 176 sayfa, 88 renkli fotoğraf, ISBN 0-88830-323-8.

- "The Yukon."
Firefly, 128 sayfa, 125 renkli fotoğraf, ISBN 1-55209-108-2.

- "Himalayan Passage: Seven Months in the High Country of Tibet, Nepal, China, India and Pakistan."
The Mountaineers, 336 sayfa, 50 renkli fotoğraf, ISBN 0-89886-343-0.

- "Heart of the Himalaya," ve "Everest: High Expectations," Multimedia eBooks.