Kamuoyuna Açıklama | Kapadokya Üniversitesi

Kamuoyuna Açıklama

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden’ın 24 Nisan 2021 tarihinde 1915 olayları hakkında yapmış olduğu siyasi beyanat bilime, hukuka ve vicdana aykırı bir tespittir. Esefle kınıyoruz. Bay başkanın tarih bilgisinin sınırlı olduğunu ve bir siyasetçi olarak ülkesinin hassas iç politik dengelerini gözetmek adına tarih önünde böylesine büyük bir hataya düştüğünü elbette biliyoruz. 

Ancak bir ABD başkanından, ya da danışmanlarından, böyle bir beyanda bulunmadan önce çoğu Amerikalı olan 20. Yüzyılın önde gelen tarihçileri Bernard Lewis, Stanford Shaw, Guenter Lewy, Heath Lowry, Justin McCarthy ve Norman Stone gibi bilim adamlarının konu ile ilgili eserlerini okuma(sı)ları beklenirdi. Çünkü beyanda dile getirilen iddia defalarca ve kesin bilimsel kanıtlarla bu tarihçiler tarafından tamamıyla çürütülmüştür. 

Kaldı ki; Birinci Dünya Savaşını izleyen günlerde dahi, işgal altındaki Osmanlı topraklarında itilaf devletlerinin görevlendirdiği komisyonlar, daha 1915 olayları çok sıcakken bile, konu hakkında herhangi bir delil bulamamışlar, bu iddialarından vazgeçmişlerdi. Aksine köylerinde, şehirlerinde büyük katliamlara uğramış Müslüman ahalinin dramını çok net gözlemlemişlerdi. Özellikle de soykırım suçunun 1948 sonrası bir hukuk kavramı olarak ortaya çıkmasının ardından, hukuku geriye doğru yürütmek heveslilerinin ısrarlı çabaları Avrupa mahkemelerinden defalarca dönmüş, hukuken böyle bir hükme varılamayacağı aşikâr olmuştur.

Bu politik beyanın bilimsel/tarihi hakikatlere ters, acılar yaşamış halkların hatıralarına saygısız; düne, bugüne ve geleceğe yönelik hiçbir olumlu katkı sağlamayan talihsiz bir açıklama olarak tarihe geçeceğinden şüphemiz yoktur.

Kapadokya Üniversitesi


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız