Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı Hukuk Sistemi ve Eğitimi Üzerine Konuştu | Kapadokya Üniversitesi

Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı Hukuk Sistemi ve Eğitimi Üzerine Konuştu

Mütevelli heyet başkanımız Alev Alatlı, Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği "Adalet Şûrası"nda bir konuşma yaptı. Şûraya ayrıca mütevelli heyet üyemiz Prof. Dr. Mahmut Özer, rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ve hukuk müşavirimiz Şenay Kara Şık katıldı.

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Adalet Şurası’nın “Medeniyetimizde Adalet Anlayışı” başlıklı ilk oturumunda konuşan ve hâkim ile savcıların eğitimleri konusunda atılması gereken adımlara dikkat çeken Alatlı, bilge ve bilgin olmanın yolunun kurumsal destekten geçtiğini ifade etti. Alatlı, hukuk eğitiminin belirlenecek alanlarda lisans derecesi almış öğrencilerin girebilecekleri yüksek lisans ve doktora programları seviyesine yükseltilmesi gerektiğini belirtirken sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu teklifimin benim bilmediğim sakıncaları varsa, hiç değilse hukuk eğitimine girişin serbest ama çıkışta sıkı kontrolün, meslekî imtihanın yapılması gerekir. Baro, mutlaka elini taşın altına koymak zorundadır ve çağdaş bir iş tanımı geliştirmeye yardımcı olmalıdır. ’Adalet sistemi kötü’ diye çemkirmekle bu iş olmuyor.

Ve nihayet, Türkçe; kendimce hayati bir Yargıtay kararının ne anlama geldiğini sökmek için Profesör Hakan Pekcanıtez de dâhil beş akademisyenin kapsını çalmak zorunda kalan biri olarak, yargı mensuplarının anadillerine hâkim olmadıklarını, yabancı dillerde eğitim veren yüksekokulların bu rezalete tüy diktiklerini söyleyebilirim. Ama dediğim gibi, adalet sistemi boşlukta tekevvün etmez; ne bir hükümet, ne bir bakanlık, ne de bir sivil toplum örgütü veya mezhep veya tarikat tarafından oluşturulabilirler. Bu saydığım kurumlar, adalet sistemlerinin vebalini ne münferiden üstlenebilir ne de sorumlu tutulabilirler.

Tıpkı eğitim sistemleri gibi, adalet sistemleri de dinamik yapılanmalardır. Milli kurumların topyekûn katkısıyla, toplumun siyasi ve kültürel ihtiyaçları doğrultusunda, hedef saptırmadan oluşturulur, yeni ihtiyaçları karşılamak üzere değiştirilmeye hazır beklerler. İyileştirmenin ilk şartı, ciddiyettir. Onu süreklilik, ince ayar, adanmışlık izler.”

Mütevelli Heyet Başkanımız Alev Alatlı’nın konuşmasının tam metnine ulaşmak için lütfen tıklayınız.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız