Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri 4-7 Şubat Tarihlerinde Kapadokya'da! | Kapadokya Üniversitesi

Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri 4-7 Şubat Tarihlerinde Kapadokya'da!

Movies that Matter ve UNDP Türkiye desteği ile Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali seçkisinden 12 belgeselin yer alacağı Sürdürülebilir Yaşam Film Günleri (SYFG), Üniversitemiz Çevreci Beşerî Bilimler Merkezi organizasyonu ile 4-7 Şubat 2021 tarihlerinde çevrim içi olarak surdurulebiliryasam.net adresinde yapılacak.

Ekolojik ve sosyal sorunların birbiriyle ilişkisini ve sürdürülebilirlik perspektifi ile ilişkilendirilerek daha kapsamlı ve geniş bakış açısıyla ele alınan insan haklarını konu alan SYFG’de film gösterimlerinin yanı sıra davetli konuşmacılarla çevrim içi panel ve tartışmalar yer alacak. Programda, Prof. Dr. Nüzhet Dalfes, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Arda Borlu, Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneğinden Dr. Ceyhan Temürcü, Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünden Dr. Önder Çetin, Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneğinden Dr. Yeşim Bekyürek, Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezinden Şükran Başdoğan ve Sürdürülebilir Moda Platformu üyeleri izleyicilerle çevrim içi söyleşiler yapacaklar. Söyleşiler, Üniversitesimizin Youtube kanalından canlı yayınla gerçekleşecek.

SYFG Seçkisi temel sağlık hizmetlerinden çocuk işçiliği ve çocuk köleliğine, gıda ve tekstil sektörlerinde sorumlu tedarik zincirinden çatışma ve savaşa, iklim değişikliğinden enerji sorunlarına, suya erişim hakkından zehirsiz gıdaya erişime birçok temel meseleyi bütüncül bir bakış açısıyla ele alan ve yaratıcı çözümlerle ilham veren belgesellerden oluşmaktadır. Ekolojik ve sosyal sistemlerin birbiriyle ilişkisini gözler önüne seren filmler aynı zamanda çözüm odaklı insanların fark yaratan sosyal girişimlerini aktarmaktadır.

SYFG öğrenciler ve akademisyenlerin yanı sıra yerel yönetimlerden, kamu ve özel sektörden, sivil toplum kuruluşlarından, eğitim kurumlarından katılımcıların ve öncelikle Kapadokya bölgesinde yaşayan, sürdürülebilirlik konusuna ilgi duyan herkesin katılımına açıktır.

Etkinliğe katılmak için önce surdurulebiliryasam.net’te "Takipçi" kaydı yapılması ve ardından seanslara kayıt olunması gerekmektedir. Seans kaydı için gereken KOD: SYFG2021_KAPADOKYA

Tüm gösterimler ücretsizdir.

 

PROGRAM

04 Şubat 2021 Perşembe

19.00 EcoPeace Orta Doğu/EcoPeace Middle East 5’

          Zehirsiz Sofralar 42’

21.00 Söyleşi: “Organik Üretim ve Onarıcı Topluluklar”
Dr. Yeşim Bekyürek (Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği)
Şükran Başdoğan (Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi)

Kapadokya'yı kapsayan coğrafi bölge içinde organik tarıma öncülük etmek, organik üretimi ve üretici sayısını arttırmak hedefiyle 2009 yılında kurulan Kapadokya Organik Tarım Üreticileri Birliği Derneği ve Kayseri’de organik pazara getirilen ürünlerin fazlası ile yapılmaya başlanılan salça, pekmez, turşu ve kuru ürünlerin üretim izinli şartlarda üretilebilmesi amacıyla oluşturulan, kırsalda kadının desteklenmesi ve yerel tohumların sürdürülebilir üretimi için mücadele eden Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi ile birlikte sağlıklı ve güvenilir gıdayı konuşacağımız söyleşiye davetlisiniz.

05 Şubat 2021 Cuma

18.00 Angaza 5’

          Çikolata Davası/The Chocolate Case 90’

19.45 Söyleşi: “Yerel ve adil üretim çözümleri: Güdül üretici pazarı örneği”
Dr. Ceyhan Temürcü (Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği)

Ankara çevresinde doğayı ve toplumu gözeten yöntemlerle üretilen gıdalar yoluyla, köy ve kent arasında köprüler kurmayı amaçlayan Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneğinden Dr. Ceyhan Temürcü ile Ankara’nın Güdül İlçesi’nde, GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle hayata geçirilen “Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesini, Yerel ve adil üretim çözümleri nasıl mümkün? Topluluk destekli ekolojik üretim modeli nedir? gibi soruların yanıtlarını konuşacağız.


06 Şubat 2021 Cumartesi

14.00 Müşterekler Algısı/A Commons Sense 8’

          Gerçek Bedel / The True Cost 92’

15.45 Söyleşi: “Sürdürülebilir Moda Hareketi”
Bükra Kalaycı, Gizem Yücelen, Bilgesu Altunkan, Nermin Köse (Sürdürülebilir Moda Platformu)

Hızlı moda olarak bilinen sektörün çevresel ve sosyal etkisini gözler önüne seren Gerçek Bedel filminin ardından, gezegene ve topluma duyarlı bir tekstil ve moda ekosisteminin oluşmasını amaçlayan, bağımsız bir platform olan Sürdürülebilir Moda Platformu’nun üyeleriyle hızlı moda ve buna karşı geliştirilen yavaş moda ve sürdürülebilir moda kavramlarını ele alacağız.

17.00 Güç Bizde/Our Power 9’

          Seçme Vakti/Time to Choose 100’

19.00 Söyleşi: “İklim Değişikliği”
Prof. Dr. Nüzhet Dalfes (Emekli İTÜ Öğretim Üyesi)

Dünya genelinde iklim krizinin yarattığı sorunlarla birlikte çözümleri de ele alan Seçme Vakti filminin ardından, yaklaşık 40 yıldır iklim değişikliği alanında çalışan, İTÜ Avrasya Yer Bilimler Enstitüsü, Ekoloji ve Evrim Ana Bilim Dalı eski öğretim üyesi, Prof. Dr. Nüzhet Dalfes ile iklim krizinin Türkiye’de ve dünyada gündemini konuşacağız.


07 Şubat 2021 Pazar

14.00 Ortak Bir Hak /A Common Right Uganda 8’

          Yörüngeyi Değiştirenler/Bending the Arc 102’

16.00 Söyleşi: “Sağlık hakkı ve küresel salgınlar”
Doç. Dr. Arda Borlu (Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi)

Dünyada doktorlar ve aktivistlerin “herkes için sağlık hakkı” düşüncesiyle verdikleri mücadeleden bir örnek ortaya koyan Yörüngeyi Değiştirenler filminin anlattıklarından yola çıkarak, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı bölümünden Doç. Dr. Arda Borlu ile dünyanın gündeminde olan küresel salgınları ve bu süreçte daha da önemli hale gelen sağlık hakkı konusunu ele alacağız.

17.15 Bataklık Hayalleri/Marshland Dreams 7’

          Kongo Mahkemesi/The Congo Tribunal 100’

19.30 Söyleşi: “Savaş ve Ekoloji”
Dr. Önder Çetin (Ege Üniversitesi)

Savaşların ekolojik etkileri nelerdir? Sadece insan toplulukları için değil, ekolojik denge, dolayısıyla daha geniş bir anlayışla yeryüzü topluluğu için de yıkım ve tahribat anlamına gelen savaşların ekolojik boyutu nedir? Savaş anlatıları ve ekoeleştiri çalışmaları yürüten Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Önder Çetin ile edebiyat üzerinden savaş ve ekoloji konusunu konuşacağız.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız