Doğaya Tansu Gürpınar’ın Gözünden Bakmaya Ne Dersiniz? | Kapadokya Üniversitesi

Doğaya Tansu Gürpınar’ın Gözünden Bakmaya Ne Dersiniz?

Birleşmiş Milletler Global 500 Çevre Ödülü'nün yanısıra Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ödülleri ile Salzburg'da düzenlenen Uluslararası Turizm Afişleri yarışmasında Türkiye’ye Grand Prix ödülünü getiren afişteki fotoğrafın da sahibi olan Tansu Gürpınar'la doğa ve doğa fotoğrafçılığı üzerine gerçekleştirilecek söyleşiye tüm doğa ve fotoğraf tutkunları davetlidir.

  • Söyleşi: 11 Haziran 2017 / Saat 10.00 – 17.00
  • Fotoğraf Sergisi: 11 – 18 Haziran 2017
  • Yer: Kapadokya Yerleşkesi, A – 1 Salonu

Tansu Gürpınar Kimdir?

Bir botanikçi, zoolog ve jeolog olan Tansu Gürpınar, 1966 - 1969 yılları arasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nde görev yaptı. Gürpınar bir dönem ülkemizde nesilleri tükenme tehlikesi altında bulunan ve yürüttüğü çalışmalar sayesinde bugün yeniden sağlıklı bir popülasyona kavuşmuş olan Anadolu yaban koyunu, dağ keçisi, alageyik ve karaca gibi yaban hayvan türlerinin korunmasına yönelik önemli projelere imza attı.

Türkiye’deki sulak alanların tespiti ve ekolojik özelliklerinin belirlenmesi, kuş türlerinin sayımlarının yapılması ve envanterlerinin çıkarılması, leyleklerin ve yırtıcı kuşların göçlerinin izlenmesi başta olmak üzere birçok çalışma gerçekleştiren Gürpınar çok sayıda milli parkın planlanması ve kurulmasında da önemli katkılarda bulunmuştur.

Ülkemizdeki yırtıcı kuşların sayısında endişe verici bir düşüş gözlemlemesi üzerine 1970 yılında başlattığı yoğun çalışmalar sonucu bu türlerin yasal koruma altına alınmasını sağladı.

Türkiye'de 'kuş cenneti' olarak tanınan ilk alan olan Manyas Gölü Kuşcenneti Milli Parkı’nın 1969 – 1973 yılları arasında yönetimini üstlenmiş olan Gürpınar yaban hayatını korumaya yönelik yoğun önlemler aldı ve yeni kuş türlerini çekebilmek için gerekli olan doğal yaşam alanlarını geliştirdi. Bu sayede aralarında tepeli pelikan dâhil olmak üzere birçok yeni kuş türünün Kuşcenneti Milli Parkı’na yuva yapmasını ve mevcut kuş popülasyonunda önemli artışlar kaydedilmesini sağladı. Manyas Gölü Kuşcenneti Milli Parkı bu gelişmeler sonucunda dört kez Avrupa Konseyi tarafından en iyi korunan ve yönetilen alanlara verilen A sınıfı diploma ile ödüllendirildi.

Bugün 500.000'den fazla kuş barındıran ve Ramsar statüsünde sit alanı olarak tanınan en önemli sulak alanlarımızın drenaj projeleri ile kurutulmasına engel oldu.

Yine o dönemde hızla azalan kelaynakların ve ceylanların korunması çalışmalarında görev aldı. Türkiye doğasının korunmasına öncülük eden sivil toplum kuruluşu olan Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin kurucuları arasında yeraldı. Çevre Müsteşarlığı’nın kurulması üzerine çalışmalarını 1996 yılına kadar bu kuruluşta devam ettiren Tansu Gürpınar, 2000’li yılların başında Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin ve o yıllarda yeni kurulmuş oluğu hâlde daha sonra Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) Türkiye şubesine dönüştürülen Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın genel müdürlüğünü üstlendi.

Bir Doğa ve Fotoğraf Sevdalısı

Tansu Gürpınar'ın fotoğrafa olan ilgisi ise ortaokul yıllarında başladı. 1970’li yılların başında Ankara’da Çankaya Halkevi’nde fotoğrafçılık kursları verdi. Türkiye’nin güzellikleri ve doğal varlıkların tanıtılması amacıyla dia gösterileri gerçekleştirdi. Fotoğrafları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kitap, dergi, broşür ve afişlerinde kullanıldı. Birçok fotoğraf yarışmasında seçici kurul üyesi olarak görev yaptı. Doğa fotoğrafçılığı üzerine yazılar yazdı, eğitimler verdi. Fotoğraf Sanatı Kurumu ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun kurucuları arasında yeraldı. Fotoğraf Sanatı Kurumu (FSK) ve Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) onur üyesi olan Tansu Gürpınar, Fotoğraf Sanatı Kurumu’nun doğa atölyesini de yürütmektedir.

Gürpınar’ın Türkiye’nin doğal değerlerini tanıtan ve “Akarsularımız”, “Yabani Bitkilerimiz”, “Renklerin Türküsü”, “Ağaçlar ve Ormanlar”, “Uçarsa Toy Kaçarsa Ceylandır”, “Yedigöller’de Elli Yıl” adları ile yayınlanan altı kitabı vardır. Gürpınar ayrıca “Doğanın Penceresinden Türkiye” kitabı ile “Doğa Korumacının El Kitabı”nın editörlüğünü üstlenmiştir. Almanya’da yayınlanan “Die Nationalparks Europas” isimli kitabın Türkiye bölümünü hazırlamış ve fotoğraflarını vermiştir. Yazdığı iki yüzden fazla makale ise çeşitli dergilerde yayınlanmıştır.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız