Kapadokya Yerleşkesi | Kapadokya Üniversitesi

Kapadokya Yerleşkesi

UNESCO Kültür Mirası olarak korunan, büyüleyici coğrafyası ve benzersiz tarihi eserleriyle dünyanın gözbebeği Kapadokya’da tarihi binaların restore edilmesiyle oluşturulan yerleşkemizde öğrencilerimize sakin, güvenli ve güzel bir bölgede konaklama ve eğitimlerine yoğunlaşma; sosyal etkinlikler ile keyifli bir öğrencilik yaşama fırsatları sunulmaktadır.

Kapadokya Yerleşkemizde öğrenim gören öğrencilerimiz turistik alanlarda yabancı dil becerilerini geliştirme imkânı da bulmaktadırlar.

Mustafapaşa Yerleşkesi

Kapadokya Üniversitesinin nüvesini oluşturan Kapadokya MYO, 2021 Aralık ayında UNWTO (Dünya Turizm Örgütü) tarafından dünyanın "En İyi Turizm Köyleri"nden biri seçilen Mustafapaşa Köyü'ndeki mevcut yapı stoğunu kullanarak, eşsiz kültür mirasına sahip çıkarak gelişmiştir. Mümkün olduğunca eğitim ve idari amaçlı yapılar olarak tarihi binaları kullanan Yüksekokul, Mustafapaşa'da koruma amaçlı imar planının devreye girmesinden önce yapılmış olan yeni binaların kiralanması ve tadil edilmesi yolu ile de büyük derslik ihtiyaçlarını gidermeyi temel kampüs geliştirme politikası olarak benimsemiştir.

Kapadokya Üniversitesi, Mustafapaşa yerleşkesinin de mecbur kalınmadıkça yeni bina yapılmadan, mevcut yapıların kullanılması sureti ile geliştirilmesini hedeflemiştir. Mustafapaşa yerleşkesi, bu hedef doğrultusunda “yaygın kampüs” olarak yapılandırılmaktadır.

Beşeri Bilimler Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü Mustafapaşa yerleşkesinde yer almaktadır.

Kapadokya Üniversitesi, 2017 yılında kullanıma aldığı Mustafapaşa’daki yeni binasına, evrensel nitelikte bilimsel üretim ile Türk dilinde öğretimi esas alan eğitim arasındaki doğrudan ilişkiyi saptama, bulgularını kamuoyu ile paylaşma, yetkilileri uyarma ve ikna için gösterdiği özgeci çabalarına duyduğu saygının mütevazı bir simgesi olarak Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun (1935-2015) adını vermiştir. Oktay Sinanoğlu binası Beşeri Bilimler ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerine ev sahipliği yapmaktadır.

Ürgüp Yerleşkesi

Kapadokya Üniversitesi, Kapadokya Meslek Yüksekokulu Sağlık Programları ve Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, 2018 - 2019 akademik yılında Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Yerleşkesinde eğitim – öğretim hizmeti vermeye başlamıştır. 18 uygulama laboratuvarı, 11 derslik, bir konferans salonu, 20 bin metrekare civarındaki oturumu, mimarisi ve bölgeye özgün taş işçiliği ile, Kapadokya Üniversitesi Ürgüp Yerleşkesi, bölgenin önemli mimari yapıları arasında bulunmaktadır.

Ürgüp ilçesinde, Kapadokya Üniversitesi kullanımında, tarihi tescilli Güzelgöz Konağı, öğretim elemanı lojmanları ve 60 öğrenci kapasiteli bir öğrenci evi de bulunmaktadır.

Ürgüp ilçe merkezinde yer alan ve irtifak hakkı 49 yıllığına Kapadokya Üniversitesine verilmiş bulunan Güzelgöz Konağı, restore edilerek Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezine dönüştürülecek; halihazırda yapının bahçesi olarak kullanılan arsaya ise Fizik Tedavi ve Sağlıklı Yaşam Merkezi yapılacaktır.

Ürgüp Fabrika Yerleşkesi

Kapadokya Üniversitesi 2020 yılında Eski Ürgüp Tekel Fabrikasını satın alarak, yerleşkelerine bir yenisini daha eklemiştir. 15 yıla yakın bir süredir atıl ve boş durumda olan fabrika alanında şu an Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültesi yer almakta olup, yerleşke ilerleyen günlerde hızlı bir büyüme sürecinde olan Kapadokya Üniversitesinin yeni fakülte binaları, kütüphaneleri ve kampüs alanı olarak değerlendirilecektir.

Fabrika, 29.430 metrekare büyüklüğündeki tek parsel üzerinde yer almakta olup, bu alanda şarap üretimi ve şişelemesi yapılmıştır. Parsel üzerinde yer alan binaların büyük çoğunluğu 1944 yılında tamamlanmıştır. Şişe yıkama yeri olarak geçen en yeni bina ise 1988 yılında inşa edilmiştir. Şimdilerde Kapadokya Üniversitesi tarafından yerleşkedeki yapıların restorasyon çalışmaları yapılmaktadır.

Ürgüp Şarap Fabrikası, Türkiye’nin tek doğal şarap mahzenine sahip olan fabrika özelliği taşımaktadır. Bu değeri sürdürebilmek için mahzen alanına kültürel bir işlev kazandırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Uçhisar Sanat Yerleşkesi

2018 - 2019 akademik yılından itibaren, Kapadokya Üniversitesi aşçılık ve gastronomi programlarının uygulama eğitimleri, Uçhisar Belediyesi tarafından tahsis edilen binada oluşturulan yeni uygulama mutfağında yürütülmektedir.

Uçhisar, çok sayıda butik otelleri ve restoranları ile Kapadokya’nın en önemli yeme - içme merkezidir. Uçhisar Sanat Yerleşkesi, bu eşsiz lokasyonda, turizm tesislerine yakın konumu ile öğrencilerine sektörü yakından tanıma imkanı sunmaktadır.

Uçhisar Sanat Yerleşkesinde, geleceğin aşçılarının yanısıra bölge halkına ve turistlere de eğitim verilmesi ve bu yolla butik işletmelerin hizmet kalitesinin yükseltilmesi planlanmaktadır. Yerleşkede, üç eğitim mutfağı, bir pastacılık mutfağı ve bir servis uygulama alanı bulunmakta; her öğrenciye bireysel çalışma tezgahında pratik yapma olanağı sunulmaktadır.