siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yakın ilişkili iki alan olup siyasal ve yönetsel konuların bilimsel çalışmalarıyla ilgilenir. Siyaset Bilimi disiplini siyasal sistemde kaynakların ve değerlerin dağılım süreçlerini inceler. Bölümün incelediği konular bir yandan güç, otorite, meşruiyet, sosyal sınıf, toplumsal cinsiyet, etnik yapı ve siyasal katılım gibi alanları kapsarken, öte yandan devlet, hükümet, siyasal partiler, baskı grupları ve uluslararası örgütler gibi kurumları içermektedir. Bölümün ilgi alanları arasında aynı zamanda siyasal adalet, demokrasi, ahlaki değerler ve eşitlik gibi siyasal fikirler de bulunur.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi disiplinleri insan topluluklarının kamusal alanlarına odaklanmaları yönüyle ortak bir yöne sahiptirler. Kamu politikaları politik güçlerce oluşturulup yürütüldüğünden kamu yöneticileri siyasal çevreyi göz ardı edemezler. Aynı şekilde, kamu politikaları da kamu yöneticilerince uygulandığı için politikacılar da kamu yöneticilerini göz ardı edemezler.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları, idari yargı hâkimi, idari savcı Danıştay ve Sayıştay’da uzman, Devlet Planlama Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, yerel yönetimlerin değişik birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, finans kurumları, bankalar ve rekabet kurulu kuruluşlarında orta ve üst düzey yönetici olarak çalışabilirler.

Aynı zamanda, pek çok özel kurumda üst düzey yönetici, genel müdür gibi pozisyonlarda istihdam imkanı bulunmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, disiplinlerarası olmasının etkisini istihdam alanlarındaki olanaklarla da göstermektedir. Ayrıca üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilir, araştırma/öğretim görevlisi olabilirler.

Ülkemizde, mezuniyet sonrası devlet kurumlarında, çalışmayı hedefleyen öğrencilerimiz KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girerek 4503 nitelik koduyla devlet kurumlarına atanmaktadır.

Kapadokya’da Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Okumak

Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde eğitim dili Türkçe’dir. Öğrenci, ana dili olmayan bir dilde yazılmış ağır akademik makaleleri okumak ve bunları anlamaya çalışmak zorunda kalmayacaktır. Dilin en çok zarar gördüğü yaşadığımız dönemde, öğrencilerinin en üst seviyede Türkçe bilgisiyle donanmasını sağlayacaktır.

Bölümümüzde öğrenciler, lisans eğitimi boyunca yabancı dil eğitimi almaktadırlar. Kapadokya Üniversitesi yabancı dil bölümlerindeki öğretim üyeleri tarafından verilen nitelikli ve profesyonel yabancı dil eğitimi sayesinde mezunlarımız yabancı dile hâkim olmaktadırlar. Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili önemli kavramlar hem Türkçe hem İngilizce olarak öğrencilere aktarılmaktadır. Bu sayede mezunlarımız önemi kavramlarla ilgili literatürü iki ayrı dilde yakından takip edebilmektedir.

Bölümümüzde ayrıca, Proje Yönetimi ve Zaman Kullanımı gibi diğer üniversitelerin müfredatında sıklıkla yer almayan dersler bulunmaktadır. Bu dersler ile öğrencilerimizin profesyonel yaşama hızlı şekilde adapte olması planlanmaktadır. Öğrencilerimiz ayrıca, Avrupa Birliği destekli Erasmus programı başta olmak üzere birçok öğrenci değişim programı kapsamında anlaşmalı olduğumuz birçok üniversitede eğitim görme şansına sahiptir.

Puan Türü: EA
Eğitim Dili: Türkçe

2018-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

Program Adı Kontenjan 2017-ÖSYS En Küçük Puan
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu) 4 ----
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%50 İndirimli) 32 ----
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Ücretli) 4 ----

2018 – 2019 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 60 kişidir. Bunun 4’ü burslu, 32’si %50 indirimli ve 4’ü ücretlidir.

Eğitim Ücreti

2018-2019 akademik yılında eğitim ücreti 25.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.

Program Adı Ücret
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu) -