siyaset-bilimi-ve-kamu-yonetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir? Neden Okumalıyım?

Siyaset Bilimi ile Kamu Yönetimi, birbirleriyle yakın ilişkili iki alandır. Bu alanlar, siyasal ve yönetsel konuların bilimsel açıdan incelenmesiyle ilgilidirler. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, siyasal sistemde kaynakların ve değerlerin dağılım süreçlerini konu edinmektedir. Bölümün akademik açıdan incelediği konular bir taraftan güç, otorite, meşruiyet, sosyal sınıf, toplumsal cinsiyet, etnik yapı ve siyasal katılım gibi alanları kapsarken, diğer taraftan devlet, hükümet, siyasi partiler, baskı grupları ve uluslararası örgütler gibi kurum ve yapıları içermektedir. Bölümün ilgi alanları arasında aynı zamanda siyasal adalet, demokrasi, ahlaki değerler ve eşitlik gibi kavramlar da bulunur.

Fakülte Blog sayfasına gitmek için tıklayın.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü Neden Kapadokya Üniversitesinde Okumalıyım?

Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, öğrencilerine özel olarak hazırlanmış birçok ders sunar. Bölümümüzde diğer üniversitelerin ders programlarında yer almayan, Zaman ve Proje Yönetimi, Temel Mantık Bilgisi, Matematik ve İstatistik, Bilim Tarihi ve Felsefesi, Beşerî Coğrafya, gibi özelleştirilmiş dersler bulunmaktadır. Bu dersler ile öğrencilerimizin profesyonel yaşama hızlı şekilde adapte olması amaçlanmıştır. Bölümümüzde Siyasal Antropoloji, Siyaset Sosyolojisi, Kamusal Akıl Stüdyosu gibi özel içerikli dersler, etkileşimli olarak, konuk konuşmacılar ve alanlarında uzman öğretim görevlilerince verilmektedir. Ayrıca Binicilik Eğitimi, Kültürel Tercihler Yönetimi, Güzel ve Etkili Konuşma, Medya Psikolojisi gibi dersler öğrencilere seçmeli olarak sunulmakta, bu sayede öğrencilerin sosyal ve kültürel alanda gelişimlerinin önü açılmaktadır.

Bölümümüzde eğitim dili Türkçe’dir. Bu sayede öğrenci, ana dili olmayan bir dilde yazılmış ağır akademik makaleleri okumak ve bunları anlamaya çalışmak zorunda kalmayacaktır. Dahası öğrenci, anlamadığı konularda öğretim üyelerine derslerde çekinmeden soru sorabilecek, tartışmalı hususlarda fikirlerini özgürce ifade edebilecektir. Diğer taraftan bölümümüzde öğrenciler, lisans eğitimleri boyunca yabancı dil eğitimi almaktadırlar. Kapadokya Üniversitesi yabancı dil bölümlerindeki öğretim üyeleri tarafından verilen nitelikli ve profesyonel yabancı dil eğitimi sayesinde mezunlarımız yabancı dile hâkim olmaktadırlar.

Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi alanı ile ilgili kavramlar hem Türkçe hem İngilizce olarak öğrencilere aktarılmaktadır. Bu sayede mezunlarımız önemli kavramlarla ilgili literatürü iki ayrı dilde yakından takip edebilmektedir. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencilerimiz, Psikoloji, Turist Rehberliği, İngiliz Dili ve Edebiyatı programlarında çift ana dal ve yine bu programlarda yan dal yapma şansına sahiptir. Öğrencilerimizin ayrıca, Avrupa Birliği destekli Erasmus programı başta olmak üzere birçok öğrenci değişim programı kapsamında anlaşmalı olduğumuz birçok üniversitede eğitim görme imkânı mevcuttur.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş İmkânları Nelerdir?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü mezunları, idari yargı hâkimi, idari savcı, Danıştay ve Sayıştay’da uzman, Devlet Planlama Teşkilatı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklar, yerel yönetimlerin farklı birimleri, Hazine Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, finans kurumları ve bankalarda orta ve üst düzey yönetici olarak çalışabilirler.

Aynı zamanda, pek çok özel kurumda üst düzey yönetici, genel müdür gibi pozisyonlarda istihdam imkânı bulunmaktadır. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, disiplinlerarası olmasının etkisini istihdam alanında da göstermektedir. Ayrıca mezunlar, üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programlarına katılabilir, araştırma/öğretim görevlisi olabilirler. Ülkemizde, mezuniyet sonrası devlet kurumlarında, çalışmayı hedefleyen öğrencilerimiz KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girerek 4503 nitelik koduyla devlet kurumlarına atanmaktadırlar.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde Hangi Dersler Var?

Bölümümüzde ilk akademik yılda, alanla ve akademiyle ilgili temel dersler verilmektedir. Diğer üniversitelerin ders programlarında yer almayan, Zaman ve Proje Yönetimi, Temel Mantık Bilgisi, Matematik ve İstatistik, Bilim Tarihi ve Felsefesi, Beşerî Coğrafya, gibi özelleştirilmiş derslerin yanında, Araştırma Yöntemleri, Temel Bilgi Teknolojileri dersleri bulunmaktadır.

Bölümümüzü benzer bölümlerden farklılaştıran en önemli dersler, Siyaset Psikolojisi, Türkiye’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, iki dönem halinde verilen ve konuk konuşmacıların sunumlarından oluşan Kamusal Akıl Stüdyosu, Türkiye’nin Siyasi Yapısı, Siyasal İdeolojiler, Türk Demokrasi Tarihi (I ve II) ve Bitirme Projesi’dir. Bunun yanında Binicilik Eğitimi, Uluslararası Lojistik ve Taşımacılık, Kültürel Tercihler Yönetimi, Güzel ve Etkili Konuşma gibi seçmeli dersler de öğrencilere sunulmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Puan Türü: EA
Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Eğitim Dili: Türkçe

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün 2019-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

Program Adı

Kontenjan

2019-ÖSYS En Küçük Puan

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu)

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%75 İndirimli)

----

2019 – 2020 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 30 kişidir. Bunun 3’ü burslu, 27’si %75 indirimlidir.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Eğitim Ücreti

2019 -2020 akademik yılında eğitim ücreti 25.250 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.

Program Adı

Ücret

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Burslu)

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (%75 İndirimli)