siyaset-bilimi-ve-uluslararasi-iliskiler

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, yerel ve uluslararası düzeyde siyasetin teorisi ve pratiğini anlamaya çalışan ve siyasal sistemler ile davranışlarını inceleyen bir akademik disiplindir. Bu disiplin aynı zamanda uluslararası sistemi oluşturan çeşitli aktörler arasındaki ilişkilerin ve bunların bireysel ve ortak düzenlerine hâkim olan temel dinamiklerin analizleriyle ilgilenir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler, devletlerin ve yerel yönetimlerin işleyişinden uluslararası sorunlara, ulusal siyasetten dünya politikasına, kültürel etkileşimlerden ekonomik krizlerin siyasi ve toplumsal sonuçlarına kadar pek çok konuyu incelemektedir.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunlarının kamuda en fazla ilgi gösterdiği alanların başında, Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Meslek Memurluğu ile Konsolosluk ve İhtisas Memurluğu gelmektedir. Bu kariyer meslekleri Büyükelçi, Başkonsolos, Konsolos, Başkatip gibi ülkemizi yurt dışında temsil eden en yüksek ve en önemli devlet memurlarının yetiştiği mesleklerdir. Millî İstihbarat Teşkilâtı bünyesinde görev yapan ve Türkiye’nin güvenliğinden sorumlu yurt dışında çalışan istihbarat uzmanları ve meslek memurları da Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler mezunlarının yöneldiği alanlar arasında gelmektedir. Bunun yanında tüm önemli bakanlıkların yurtdışı temsilcilikleri bulunmaktadır.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları, yurt içinde de saygın kamu hizmetlerine gelebilmektedirler. Özellikle İçişleri Bakanlığı bünyesinde Kaymakamlık, Vali Yardımcılığı, Valilik gibi mesleklerin sınavlarında, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümü mezunları büyük avantaja sahip olmaktadır. Bunun yanında, Avrupa Birliği Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı gibi kurumlar, Uluslararası İlişkiler disiplini ve eğitimi ile yetişmiş nitelikli ve bilgili devlet memurlarını istihdam etmektedir.

Ülkemizde, mezuniyet sonrası devlet kurumlarında, çalışmayı hedefleyen öğrencilerimiz KPSS’ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girerek 4507 nitelik koduyla devlet kurumlarına atanmaktadır.

Son yıllarda özel sektör firmalarının uluslararası sistem, uluslararası ticaret, uluslararası siyaset, dış politika, siyaset bilimi, dış politika analizi gibi konularda eğitimli kişileri istihdam etme potansiyelleri hızla artmaktadır. Mezunlarımız Birleşmiş Milletler çatısı altında bulunan uluslararası örgütlerin yanı sıra Avrupa Birliği, Türk Konseyi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, İslam Konferansı Örgütü, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı vb. gibi sayısız uluslararası örgütte çalışma imkânına sahiptirler. Ayrıca, eğitimleri boyunca kendilerine verilen tarih, ekonomi, siyaset bilgilerine ek olarak birden fazla yabancı dil konuşabilmeleri mezunlarımızı aranan medya çalışanları haline getirmektedir.

Kapadokya’da Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Okumak

Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde eğitim dili Türkçe’dir. Öğrenci, ana dili olmayan bir dilde yazılmış ağır akademik makaleleri okumak ve bunları anlamaya çalışmak zorunda kalmayacaktır. Bu sayede öğrenci, okumaya daha fazla vakit ayırabilecek, anlayarak ve özümseyerek daha fazla metni okuyabilecektir. Dahası öğrenci, anlamadığı konularda öğretim üyelerine derslerde çekinmeden soru sorabilecek, tartışmalı hususlarda fikirlerini özgürce ifade edebilecektir. Zaman zaman, yabancı dile hâkim olmayan öğrenciler, yabancı dil konuşulan ortamlarda fikirlerini rahatça ifade edememektedirler.

Bölümümüzde öğrenciler, lisans eğitimi boyunca yabancı dil eğitimi almaktadırlar. Kapadokya Üniversitesi yabancı dil bölümlerindeki öğretim üyeleri tarafından verilen nitelikli ve profesyonel yabancı dil eğitimi sayesinde mezunlarımız yabancı dile hâkim olmaktadırlar. Bölümümüz öğretim üyeleri tarafından Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler alanı ile ilgili önemli kavramlar hem Türkçe hem İngilizce olarak öğrencilere aktarılmaktadır. Bu sayede mezunlarımız önemi kavramlarla ilgili literatürü iki ayrı dilde yakından takip edebilmektedir.

Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne özel olarak her dönem, dünyanın farklı bir coğrafyasına yoğunlaşan alan dersleri mevcuttur. Bu sayede mezunlarımız, lisans eğitimleri süresince neredeyse dünyadaki tüm bölgelerin tarihi, beşerî, coğrafi özelliklerini öğrenme imkânına sahip olacaktır. Bölümümüzde ayrıca, Proje Yönetimi, Zaman Kullanımı gibi diğer üniversitelerin müfredatında sıklıkla yer almayan dersler bulunmaktadır. Bu dersler ile öğrencilerimizin profesyonel yaşama hızlı şekilde adapte olması planlanmaktadır. Öğrencilerimiz ayrıca, Avrupa Birliği destekli Erasmus programı başta olmak üzere birçok öğrenci değişim programı kapsamında anlaşmalı olduğumuz birçok üniversitede eğitim görme şansına sahiptir.

Puan Türü: EA
Eğitim Dili: Türkçe

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 2018 - YKS Ek Yerleştirme Kontenjanları ve Ek Tercih Bursları için lütfen tıklayınız.

2018-ÖSYS Yerleştirme Kontenjanları ve Taban Puanları

Program Adı Kontenjan 2017-ÖSYS En Küçük Puan
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Burslu) 6 ----
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (%50 İndirimli) 25 ----
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Ücretli) 29 ----

2018 – 2019 Eğitim–Öğretim yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 60 kişidir. Bunun 6’sı burslu, 25’i %50 indirimli ve 29’u ücretlidir.

Eğitim Ücreti

2018-2019 akademik yılında eğitim ücreti 25.000 TL’dir. Ücretlere KDV dâhil değildir.

Program Adı Ücret
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (Burslu) -