Yapımcı ve Yönetmen Semih Kaplanoğlu Kapadokya Sürdürülebilirlik Konuşmalarının Konuğu Oldu | Kapadokya Üniversitesi

Öğretim elemanları ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen söyleşide usta yönetmen Kaplanoğlu, sinema dünyasından deneyimlerini, “Buğday” filminin ortaya çıkışını anlattı.

Sürdürülebilirlik Ofisimiz ile Sağlık Kültür ve Spor Dairemiz tarafından düzenlenen Kapadokya Sürdürülebilirlik Konuşmaları serisinin Türkiye'de Sürdürülebilir Sinema: "Buğday" Filmi Örneği başlıklı söyleşisi Oktay Sinanoğlu Konferans Salonunda Dr. Öğr. Üyesi Selda Öztürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Söyleşiye Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlhan Öztürk, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Semih Kaplanoğlu, Buğday Filmini Hem Yazdı Hem de Yönetti

Yapımı 5 yıl süren ve özgün dili İngilizce olan Buğday Filmi, Semih Kaplanoğlu'nun yazıp yönettiği bilimkurgu türündeki siyah-beyaz sinema filmidir. Çekimleri ABD, Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirilen filmde; kuraklık, açlık, mülteciler ve genetik değişiklikler ele alınıyor. Filmin başrollerinde Jean-Marc Barr, Ermin Bravo ve Grigoriy Dobrygin yer alıyor. Semih Kaplanoğlu, "Buğday" filmi ile 30. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde Tokyo Büyük Ödülü kazanmıştır.

Söyleşi öncesinde Sürdürülebilir Kalkınma Topluluğu üyeleri tarafından Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın tanıtıldığı etkinlikler düzenlendi. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışı hedefliyor.

Semih Kaplanoğlu Kimdir?

4 Nisan 1963 tarihinde İzmir’de dünyaya gelen Yönetmen, Senarist, Yapımcı Semih Kaplanoğlu, 1984 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nden mezun oldu.

Semih Kaplanoğlu, yönetmen olmanın yanı sıra, plastik sanatlar ve sinema üzerine yabancı dillere de çevrilmiş makaleler yazdı. Bu makaleler, Gergedan, Gösteri, Cumhuriyet ve Sanat Dünyamız gibi dergilerde 1987–2003 yılları arasında yayımlandı. Aynı zamanda 1990 yılında Erol Akyavaş’ın Sankt-Peterburg Hermitage Müzesi’nde yapılan "Iconoclasts" adlı sergisinin katalog yazılarını yazdı.

Filmografi

Yıl                              Dizi