Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak; bu kültürü uluslararası alanda tanıtarak Türk ve Dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerini en iyi şekilde bilen, sanatsal duyarlılığa sahip, takım çalışmasına yatkın, gelişen teknolojiye kolaylıkla uyum sağlayıp mesleğini daha ileriye taşıyabilecek, Türk mutfak kültürünü uluslararası ve ulusal yarışmalarda temsil ederek bu yarışmalarda rekabet edebilecek gastronomi uzmanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, benzersiz ve yenilikçi eğitim programı ile mutfak sanatları alanının gelecekteki liderlerini yetiştirmeyi hedeflemektedir. Eğitim programı, işletme ve mutfak uygulama becerilerini eş zamanlı geliştirecek şekilde yapılandırılmıştır. Öğrencilerimiz, Türkiye'nin önde gelen gastronomi işletmelerinde ve Uçhisar Sanat Yerleşkesi gastronomi mutfağında gerçekleştirilen uygulama eğitimleri ile yoğun mutfak deneyimi kazanmakta, en yeni ve ileri pişirme tekniklerini öğrenmektedir. Türk ve dünya mutfakları, pastacılık ve tatlı üretimi, tarif geliştirme, servis ve sunum teknikleri gibi dersler ile öğrencilerin bireysel beceri, bilgi ve yaratıcılıkları geliştirilmektedir. Turizm ve işletme dersleri, öğrencilerimize kendi iş yerlerini yönetebilecek veya turizm işletmelerinde yönetici olarak görev yapabilecek beceri ve donanımı kazandırmaktadır.
Uygulama eğitimlerimiz, akademik eğitimlerini, ulusal ve uluslararası sektör deneyimi ile zenginleştirmiş, gastronomi alanında adını duyurmuş şeflerimiz tarafından verilmektedir. Aşçılık programımızın ilk mezunlarından olan şef eğitmenlerimiz hem öğrencilerimize yüksek kalitede eğitim vermekte hem de mükemmel birer rol modeli olmaktadır.
Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, %51 oran ile gastronomi eğitimlerinde mutfak uygulamalarına en çok ağırlık veren bölümüdür.
TURAK Akreditasyonu
Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans bölümü, ilgili alanlarda Türkiye’de YÖK tarafından yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TURAK tarafından 1 Ocak 2024- 31 Aralık 2025 tarihleri arasında geçerli olmak üzere akredite edilmiştir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, mutfak sanatlarındaki yaratıcılıklarını bilimsel beslenme temelleriyle birleştirerek kariyer yelpazelerini genişletebilecekleri çift anadal (ÇAP) ve yandal programlarından yararlanabilirler.
Beslenme ve Diyetetik
ÇAP’a kabul edilen öğrenciler, Beslenme ve Diyetetik lisans programını ana dallarıyla eş zamanlı tamamlayarak iki ayrı diploma alma hakkı kazanırlar. Böylece gastronomi uzmanlıklarını beslenme biliminin derinleştirilmiş bilgisiyle harmanlayarak; sağlıklı menü planlama, klinik beslenme mutfakları, fonksiyonel gıda geliştirme ve gıda AR-GE gibi alanlarda güçlü bir rekabet avantajı elde ederler.
Beslenme ve Diyetetik
Yandal programı, ana dalınız Gastronomi ve Mutfak Sanatları’na odaklanmayı sürdürürken beslenme bilimi alanında temel bilgi ve beceri kazanmanızı sağlar; programı başarıyla tamamladığınızda yandal sertifikası ile mezun olursunuz.
Bu çift anadal ve yandal fırsatları; öğrencilerimizin beslenme odaklı menü tasarımı, kalori-makro hesaplamalı reçete geliştirme, sürdürülebilir gıda üretimi ve tüketici sağlığı bilinci konularında yetkinliklerini artırarak dinamik gastronomi ve sağlık-gıda sektörlerinde öne çıkmalarına katkı sağlar. Başvuru koşulları, başarı kriterleri ve kontenjan ayrıntıları için lütfen bölüm danışmanınızla iletişime geçiniz.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları, özel sektörde otel, restoran, yemek fabrikaları, hava yolu şirketleri ve diğer yiyecek içecek işletmelerinde aşçı, şef, yönetici şef, yönetici veya işletmeci olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gıda işletmelerinin araştırma-geliştirme bölümlerinde görev alabilmektedirler. Bunların dışında gastronomi ve mutfak sanatları mezunları, yiyecek içecek alanında yazarlık ve danışmanlık da yapabilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde Hangi Dersler Var?
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde öğrenciler ilk dönemden itibaren Temel Mutfak Uygulamaları – I ve Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Terminolojisi gibi derslerle uygulama mutfaklarına girerek kendilerini geliştirmektedirler. Ayrıca ikinci sınıftan itibaren almaya başladıkları Türk Mutfak Sanatları ve Dünya Mutfak Sanatları dersleriyle Türk ve Dünya mutfağının tarihini, yemeklerini öğrenerek bilgi ve becerilerine katkı sağlamaktadırlar. Ayrıca öğrenciler Ekmek ve Pasta Yapım Teknikleri, İleri Seviye Pastacılık derslerini alarak kendilerini pasta alanında da geliştirmektedirler.
Teorik olarak öğrenciler, Gıda Bilimi ve Teknolojisi dersiyle bir gıdanın içeriğini, gıdalara uygulanan teknolojik işlemler ve prensipleri gibi bilgileri öğrenerek alanında daha yetkin bir konumda olmaktadır. Gıda Güvenliği, Hijyen ve Sanitasyon dersini de alarak güvenilir ve kaliteli gıda üretmek için hijyen ve sanitasyon kavramı ve önemi, personel, işletme hijyeni, temizlik ve dezenfeksiyon yöntemlerini öğrenmiş olacaktır.
Türk ve Dünya mutfağına meraklı olmak,
El becerisine sahip olmak,
Yoğun ve stresli bir ortamda uzun çalışma saatlerine ayak uydurabilmek,
Farklı görevlere aynı anda odaklanabilmek,
Liderlik vasıflarına sahip olmak,
İş organizasyonu yapabilme kabiliyetine sahip olmak,
Takım çalışması ve işbirliğine yatkın olmak,
Dikkatli ve titiz olmak,
Ofis yerine daha çok sahada görev yapmayı sevmek gerekmektedir.
Gstronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2025-2026 Eğitim Ücretleri
Program Adı |
Ücret |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) | - |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) | 297.000 TL |
Gstronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2025-YKS Yerleştirme Kontenjanları ve 2024-YKS Yerleştirme Taban Puanları
Program Adı |
Kontenjan |
2024-YKS En Küçük Puan |
2024-YKS Başarı Sıralaması |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) | 13 | 376.64 | 69242 |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) | 85 | 204.61 | 1286306 |
2025 – 2026 akademik yılında yerleştirilecek öğrenciler için kontenjanlar belirlenmiş olup toplam kontenjan 98 kişidir. Bunun 13'ü burslu, 85'i %50 indirimlidir.
Program Adı |
Ek Kontenjan |
Şehit -Gazi Yak. |
Depremzede Aday |
2025-YKS En Küçük Puan |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (Burslu) | 0 | 2 | 0 | ** |
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (%50 İndirimli) | 50 | 0 | 0 | * |
Taban puanı oluşmamış programlar (taban puan alanında “*” işareti olanlar), puanı olan tüm adaylar tarafından tercih edilebilir.
** İlgili programlarda burslu kontenjanlar dolmuş, yalnızca Depremzede veya Şehit-Gazi Yakını kontenjanlarında boşluk bulunduğu için taban puan oluşmamıştır.