Ahilik Geleneği

Kapadokya Meslek Yüksekokulu eğitim anlayışının temelini Ahilik* değerleri üzerine oturtmuş; vizyonunun ana ögelerinden birini “eğitim programlarını, Selçuklu dönemindeki Ahi, Osmanlı dönemindeki Lonca teşkilatlarında uygulanan yol, yöntem ve usullerle zenginleştirmek ve usta-çırak ilişkisinin günümüzün pedagoji anlayışını desteklemesini sağlamak” olarak belirlemiştir.

Kuruluşundan bugüne usta çırak ilişkisini günümüz eğitim yaklaşımlarıyla buluşturan projelere imza atmış ve uygulanan bu yöntemlerle mesleki eğitimde öncü okul niteliğini kazanmıştır.

Yüksekokulumuzda tüm dersler konunun uzmanları tarafından verilmekte; uygulamalı eğitim dersleri iş yükü bazında takip edilmekte ve çağdaş ölçme yöntemleriyle ölçülmektedir.

Yüksekokulumuz bugün elde ettiği başarının altında Ahilik değerlerine bağlılığın yattığının farkındadır ve eğitim yöntemlerini bu şiarla sürekli olarak geliştirmeyi ilke edinmiştir.
Yüksekokulumuzdan mezun öğrenciler hayata ilk adımlarını usta-çırak ilişkisiyle yetişmiş birer meslek mensubu olarak atarlar.

Tüm bu uygulamaların simgesi olarak mezuniyet törenlerinde “usta”ları tarafından eğitimlerini tamamlamış “kalfa”lara “şed” kuşatılır.

* Meslek loncaları Osmanlı İmparatorluğu’nda şehirlerdeki ekonomik yaşamın ana kaynağı olmakla birlikte lonca mensupları nüfusun büyük bir kısmını oluşturuyordu. Esnaf topluluklarının her biri kendi aralarından seçtikleri bir ahinin liderliği altında toplanmıştı. Ahilik adı verilen bu hareket, on üç ve on dördüncü yüzyıllarda Anadolu toplumunun önde gelen bir unsuru idi.

** Ahilik Teşkilatında usta olup bağımsız bir işyeri kurmak çok zordu. Bir aday üç ila beş yıl süren bir çalışmadan sonra sınava tabi tutulur ve loncanın baş yöneticisi tarafından ustalığın sembolü olan şed bağlama töreni yapılırdı. ŞED kemer etrafına sarılı dokunmuş uzun bir kumaştır. Şed kelimesi sıkıca bağlama, güçlendirme, sağlamlaştırma anlamına gelmekte olup ustalık töreni de bu isimle anılmaktadır.



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.