Anadolu'da Âşıklık Geleneği - Bezirhane Buluşmaları | Kapadokya Üniversitesi

Etkinlik Türü: Söyleşi
Düzenleyen Birim: Kulüp

Söyleşi ve Dinleti: Mercan ve Erdal Erzincan

İletişim: (384) 219 31 30 - (530) 325 95 60 (Rezervasyon gereklidir.)

Erdal Erzincan Kimdir?

Erdal Erzincan, 1971 yılında Erzurum Aşkale’de doğmuştur. Küçük yaşlarda bağlama çalmayı öğrendi. 1981 yılında İstanbul’a yerleşti ve 1985 yılında Arif Sağ’dan bağlama dersleri almaya başladı. 1989 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Temel Bilimler Bölümü’ne girdi. Burada tezenesiz bağlama çalma tekniği (şelpe) ile ilgili araştırmalar yaptı. Üniversitedeki tezini ise Parmak Vurma Tekniğinin Bağlamadaki Uygulanışı ve Notasyonu konu başlığıyla sundu.

lk solo albümünü “Töre” adı ile 1994 yılında piyasaya çıkardı.

Erdal Erzincan, 1996 yılında Köln‘de Cumhurbaşkanı Roman Herzog‘un desteğiyle Arif Sağ ve Erol Parlak ile birlikte Betin Güneş yönetimindeki Köln Filarmoni Orkestrası’yla bir konser verdi. Bu konserin repertuarı “Concerto for Baglama” adı altında albüm olarak piyasaya çıktı.

2004 yılında Viyana‘da Cumhurbaşkanı Heinz Fischer‘in desteğiyle Wiener Konzerthaus’ta Russell McGregor yönetimindeki Ambassade Senfoni Orkestrasıyla birlikte bir konser verdi. “Classic Cem” adıyla gerçekleştirilen bu konser ayrıca Hollanda‘da iki farklı orkestrayla sahnelendi.

2004 yılı sonbaharında İran‘lı kamança sanatçısı Kayhan Kalhor‘la birlikte konserler verdi ve enstrümantal bir albüm hazırladı. İran’lı Kamança sanatçısı Kayhan Kalhor’la hazırladığı enstrümantal albüm ECM Records tarafından “The Wind” adıyla yurtdışında ve Türkiye’de yayımlandı. Kayhan Kalhor’la birlikte Türkiye ve Avrupa’nın yanında, World Music Institute tarafından organize edilen turne kapsamında Amerika ve Kanada‘da konserler verdi.

Erdal Erzincan, 2004 yılında öğrencilerinden oluşan yirmi beş kişilik ‘Bağlama Orkestrası’nı kurdu. Bağlama Orkestrası’yla yurtiçinde konserler verdi. On yılı aşkın bir süredir, kendi adını taşıyan müzik kursunda eğitim vermekte olup, ayrıca Yıldız Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak da bilgi ve birikimlerini öğrencileriyle paylaşmaya devam etmektedir.

Erdal Erzincan, Mercan Erzincan ile evlidir ve bir oğlu vardır.

Kitapları:

2009 – Bağlama Metodu (Arif Sağ ile birlikte)

Albümleri:

1994 – Töre

1996 – Garip

1997 – Türküler Sevdamız (İsmail Özden ve Tolga Sağ ile birlikte)

1998 – Concerto For Bağlama (Enstrümantal – Arif Sağ ve Erol Parlak ile birlikte

1999 – Gurbet Yollarında

2000 – Anadolu (Enstrümantal)

2001 – Türküler Sevdamız 2 (Tolga Sağ ve Yılmaz Çelik ile birlikte)

2002 – Al Mendil

2005 – Türküler Sevdamız 3 (Tolga Sağ, Muharrem Temiz ve Yılmaz Çelik ile birlikte)

2006 – Kervan

2006 – The Wind (Enstrümantal – Kayhan Kalhor ile birlikte)

2008 – Giriftar (Enstrümantal)

2011 – Girdab-ı Mihnet

2013 – Erdal Erzincan Bağlama Orkestrası

2016 – Karasu (Enstrümantal)

Mercan Erzincan Kimdir?

1976 yılında Sivas’ın Divriği ilçesinde doğdu. İlköğrenimi tamamladıktan sonra 1987 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Çalgı Eğitim Bölümüne başladı ve 1998 yılında temel bilimler bölümünden mezun oldu.

1998 yılında ilk albümü “Alican’a Ağıt”, 2003 yılında “ Düşlerim Yol Alır”, 2008 yılında “Mihman”, 2012 yılında ise“Seyir” adlı albüm çalışmalarını hazırladı. 2002 yılında Radyo Barış’ta, 2003 yılında Cem Radyo’da ve 2007 yılında Düzgün TV’de Türk Halk Müziğine ilişkin programlar hazırlayıp sundu.

2005 yılında Haliç Üniversitesi’nde yüksek lisansını tamamladı. “Türk Halk Müziğinde Uyarlama Kavramı ve Dört Zeybek Ezgisi Üzerinde Müzikal Analiz” başlığıyla tez çalışmasını sundu.

2007’de “Sözümüz Var Şarkılarla”, 2008’de “Kırk Yamalı Bohça” adıyla kadın müzisyenlerden oluşan grupta üç yıl görev aldı ve yurtiçi ile yurtdışında birçok konsere katıldı.

2009 yılında Girit’te düzenlenen “Labyrinth Musical Workshop”da Türk Halk Müziği repertuar hocası olarak görev aldı.

1994 yılında başladığı Bağlama ve Türk Halk Müziği repertuarı eğitmenliğini Erdal Erzincan Müzik Merkezi’nde ve 2010 yılından itibaren Nazım Hikmet Akademisi’nde halen devam ettirmektedir.

Erdal Erzincan ile evlidir ve bir oğul sahibidir.