Atalarımız Bu Bitkilerin Hepsini Tanıyorlardı, Ya Siz? | Kapadokya Üniversitesi

Atalarımız Bu Bitkilerin Hepsini Tanıyorlardı, Ya Siz?

Üniversitemiz, Kapadokya bölgesinin doğal ve yabani bitki örtüsünün zenginliğini ortaya koymak ve farkındalık yaratmak amaçlı “Kapadokya Bitki Örtüsü” isimli geniş kapsamlı bir dijital envanter oluşturdu.

Kapadokya’nın jeolojik, tarihi ve kültürel zenginliğini tamamlayan en önemli unsur bitki örtüsünün özelliğidir. Bu envanter çalışmasındaki amacımız, birey ve toplum temelli olarak sahip olduğumuz bu zenginliğin farkına varılmasıdır. Dünya çapında “Vatandaş Bilimi (Citizen Science)” olarak da adlandırılan bu çalışma yöntemi, Kapadokya’da ilk defa uygulanıyor. Bu çalışma yönteminin hayata geçirilmesinde en büyük desteğimiz olan Sn. Halil Nuri Hepdinç’in kendi çekimlerinden oluşan, bitkilerin tanıtıcı, özel fotoğraf koleksiyonunu bizlerle paylaşması, bir çoğumuzun daha önce farkına varamadığı bitki görüntülerine ve ilk defa duyacağı isimlendirmelere ulaşmamızı sağladı.

Envanter çalışmasında, Kapadokya bölgesinin başlangıç olarak Nevşehir il sınırları içinde çekilmiş, otsu bitkilere ve çiçeklere ait 45 türün toplam 286 fotoğrafı yer alıyor. Bitkilerin Türkçe ve Latince adlarının, ait oldukları “tür” ve “aile” kategorilerinin ve bunların adlarının tespiti için ana başvuru kaynağı olarak ANG Vakfı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayınları’ndan çıkan Adil Güner’in baş editörlüğünü yaptığı “Türkiye Bitkileri Listesi; Damarlı Bitkiler” adlı eserden yararlanıldı.

Devam eden arazi taramaları ile arşivimizde yer alacak otsu ve odunsu tür sayısı sürekli artacak olup, sizlerin de destekleri ile daha da geniş yelpazede çeşitlilik sunan bir envanter çalışması olacağını umuyoruz. Fotoğraflarınızla envanterimizin gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Kapadokya Bitki Örtüsü internet sayfamıza bitkiortusu.kapadokya.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız