Türkiye Kuşları | Kapadokya Üniversitesi

Türkiye Kuşları

 

Üniversitemiz tarafından yayımlanan, Kapadokya Sürdürülebilirlik Konuşmaları kapsamında “Türkiye Kuşları” adlı Youtube yayını yapıldı.

Üniversitemiz tarafından yayımlanan “Kapadokya Sürdürülebilirlik Konuşmaları” Youtube programı canlı yayınına İstanbul Üniversitesi’nde Akademisyen Ergün Bacak katıldı. Programın moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Sinan Akıllı yaptı.

Kuş bilimi (Ornitoloji), kuş fotoğrafçılığı ve Türkiye kuşları hakkında bilgiler veren Ergün Bacak, 2016 yılından beri lisanslı uzman kuş halkacısı olarak da görev yaptığını söyledi. Türkiye’de lisanslı olarak halkacılık yapan yaklaşık 20 kişiden biri olan Bacak, aynı zamanda Türkiye’de var olan 488 kuş türünün 400’ünden fazlasını gören ornitologlardan.

Yayın sırasında sunum yapan Bacak, Dünya üzerinde 40 takım, 252 familya, 2.353 cins, 10.806 tür ve 19.990 alt türün olduğunu söyledi. 158 soyun tükendiğini aktaran Bacak, “Ne mutlu ki türkülerine kuşları konu edinmiş bir toplumuz. Bu da, toplumumuzun ve kültürümüzün zenginliğini gösteriyor.” dedi. Kuş türü açısından en yoğun yerlerin tropikal bölgeler olduğunu, ülkemizin bulunduğu konuma göre kuş türleri açısından çok zengin olduğunu anlattı. 8 tane önemli kuş göç haritasının olduğunu, bunlardan 2 tanesinin ülkemiz üzerinden geçtiğini ifade etti. 2019 yılında yayımlanan “Türkiye Üreyen Kuş Atlas Çalışması”na göre 3 türün artık ülkemizde üremediğini söyleyen Bacak, bu türlerin; yaz ördeği (Marmaronetta angustirostris), telli turna (Grus virgo) ve kadife ördeği (Melanitta fusca) olduğunu söyledi.

“Doğanın daha fazla kirlenmemesi ve kuş türlerinin devamı için enerjiyi az tüketmeliyiz.”

Türkiye ve Dünya’da kuş türlerinin korunması için daha az karbon ayak izi oluşturmamız ve enerji harcamamız gerektiğini aktaran Bacak, “Bireysel olarak yapabileceklerimiz o kadar çok ki… Bütün davranışlarımızı en baştan düzenlememiz gerekiyor. Sadece kuşlar değil, tüm doğayı korumamız lazım.” dedi. Daha az tüketmemiz gerektiğini vurgulayan Bacak, tükettiğimiz her şeyin bir su kaybı olarak doğaya döndüğünü ve enerji ihtiyacına sebep olduğunu belirtti. Bacak, “Bugün kuşları tehdit eden en önemli faktörlerden birisi habitat kaybı. Habitat kaybına sebep olan ise şehirleşme ve elektrik hatları. Dünya’da leyleklerin en fazla elektrik hattına çarpıp öldüğü ülke Türkiye.” diye ifade etti ve “Ne kadar az enerji tüketirsek kuşlar ve doğa o kadar güvende olur.” dedi.

https://www.youtube.com/watch?v=Jj_mIlsPZOU&t=1s

 


Diğer Haberler Tümü



E-Bülten Kayıt

Okulumuz hakkındaki yeniliklerden haberdar olmak için e-posta adresinizi bırakın.

Onay vermeden bu işlemi gerçekleştiremezsiniz
Kapadokya Üniversitesi veri sorumlusu sıfatıyla, verdiğiniz kişisel verilerin gizliliğini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununa (KVKK) uygun olarak ve büyük bir hassasiyetle koruyacaktır. Kişisel verileriniz, KVKK’ya uygun olarak işlenecek, sizleri Kapadokya Üniversitesi hakkındaki gelişmelerden e-posta veya telefon yoluyla haberdar etmek için kullanılacaktır. Detaylı bilgi için tıklayınız